"étkezés" címke tartalmai
étkezés, kultúrtörténet
2024. May 03., Friday
2023-ban a lángos is bekerült a hungarikumok közé. Mindannyian ismerjük ezt a klasszikus magyar ételt, amellyel ugyanolyan gyorsan csillapítani tudjuk az éhségünket, mint például egy szendviccsel vagy néhány pogácsával. Ha a történetére is kíváncsiak vagyunk, akkor néhány évszázadot vissza kell mennünk az időben.
Tovább
étkezés, technika
2024. April 15., Monday
A szódavizet régóta ismerjük, amíg nem lehetett palackozott ásványvizet kapni, a presszók, vendéglők és az otthoni étkezések italkínálatához is hozzátartozott. De ma is sokan fogyasztanak szódát, amelyet a népnyelv buborékos vízként és szúrós vízként is emleget. Sokan szeretik magában, szörpöt hígítanak vele, a felnőttek pedig gyakran borból és szódából készítenek fröccsöt.
Tovább
étkezés, növények
2023. November 28., Tuesday
Kultúránkban a különféle gyümölcsök a többek egyszerű ennivalóknál, hiszen szimbólumokként, művészi díszítőelemek mintáiként vagy a gyógyításban felhasználható anyagok hordozóiként is ismerjük őket. Ez alól a banán sem kivétel. Sőt, talán ez az egyetlen gyümölcs, amely még a szórakoztató műfajok területére is be tudott törni, és egy időben kifejezetten sztárként volt jelen a színpadon. Emellett természetesen a hétköznapi szólás-mondások között is megtaláljuk. Kezdjük is ezzel!
Tovább
étkezés
2023. November 21., Tuesday
Bár sokan azt hiszik: a sörbet a jól ismert szeszes ital, a sör valamilyen fajtája, ez nem igaz. A két italfélét legfeljebb az köti össze, hogy olykor mindkettő kapcsolatba kerülhet a mézzel. Ez azonban kevés ahhoz, hogy valóban közük is legyen egymáshoz: a sörbet és a sör egymástól merőben eltérő italok.
Tovább
étkezés, technika
2023. October 23., Monday
Az otthoni kézműveskedés divatja azzal is jár, hogy az emberek elkezdik más szemmel nézni a körülöttük lévő anyagokat. Még az is előfordulhat, hogy amit addig az uzsonnára készítendő kakaójuk alapanyagának vagy a kávéjuk ízesítőjének gondoltak – mint amilyen a tej –, abban egyszer csak egy ajándéktárgy készítésének lehetőségét is felismerik. Bármennyire hihetetlen, de a tejből valóban lehetséges szilárd halmazállapotú tárgyakat készíteni.
Tovább
étkezés, kultúrtörténet, technika
2022. September 22., Thursday
A legendák szerint a mára oly mindennapossá vált feketekávét a törököktől ismertük meg, akik az italt a 15-16-dik században állítólag feketelevesnek hívták. Azért nevezhették így, mert ez valóban olyan volt, mint egy leves, amely valamilyen sötétebb színű növényből készült. A kávécserje termése egyébként élénkvörös, és kávécseresznyének hívják, de a kávéfőzetbe ennek csak a magját tették bele.
Tovább
étkezés, Kína, kultúrtörténet
2022. February 16., Wednesday
Amióta Európában is népszerű lett a kínai, illetve általában a távol-keleti konyha, megismerkedhettünk az evőpálcikákkal is. Talán meglepő, de a Földön éppen annyian esznek pálcikával, mint ahányan késsel-villával: az emberiség 30-30 százaléka. A legtöbben pedig kézzel esznek.
Tovább