Tanulj meg főzni 10 lépésben! - Könnyű és ínycsiklandozó falatok szilveszterre
2016 januárjában jön a SZUPERPROFI-sorozat! Az újévi kötetek egyikéből, a Tanulj meg főzni 10 lépésben! címűből ajánlunk most szilveszterre könnyen elkészíthető, fincsi falatokat.
SAJTOS PÁLCÁK
Ezt a finom rágcsálnivalót önmagában is el lehet majszolni, de egy jó leves mellé is tálalhatjuk őket. A receptünkben cheddar és parmezán keverékét használjuk, de választhatsz más kemény, karakteres ízű sajtokat is ízlés szerint.
HOZZÁVALÓK
150 g érett cheddar sajt
50 g parmezán sajt
375 g búzaliszt, és még egy kevés a lisztezéshez
225 g vaj felkockázva
1 nagy tojás felverve
1. Reszeld le egy tányérba a cheddart és a parmezánt!
2. Szitáld a lisztet a tálba, majd az ujjaiddal dolgozd bele a vajat úgy, hogy ne maradjanak a keverékben vajdarabok, és az egész morzsás állagot öltsön! Keverd bele a reszelt sajtot, a felvert tojást és négy evőkanálnyi hideg vizet!
3. Gyúrd a tésztát golyóvá, ha szükséges, adhatsz hozzá még egy kis hideg vizet! Csomagold be a tésztagolyót fóliába, és félórára tedd a hűtőbe, hogy kissé megkeményedjen!
4. Melegítsd elő a sütőt 195 fokra, gázon ötös fokozatra kapcsolj! A gyúródeszkát hintsd meg egy kis liszttel, helyezd rá a tésztát, majd nyújtsd ki fél cm vékonyra! Törekedj a négyzet alakot elérni!
5. A négyzetet vágd félbe, majd mindkét felét vágd fel 1 cm keskeny csíkokra! A csíkokat tekerd meg kétszer-háromszor! Óvatosan helyezd el őket a sütőpapíron, a végeiket pedig finoman lapítsd le! Süsd 10-15 percig, amíg ropogósak nem lesznek!
6. Hagyd a pálcákat kissé kihűlni, és csak utána, egy lapátkanál segítségével helyezd át őket egy tálba!
PRÓBÁLD KI!
Ha pikáns ízekre vágysz, keverj a liszthez egy teáskanál chiliport vagy pirospaprikát!
ÖTLET
Sokkal könnyebb dolgod lesz a vajjal, ha tésztakészítés előtt félórával már kiveszed a hűtőből. Ennyi idő alatt szobahőmérsékletűre melegszik és megpuhul.
ZÖLDCITROMOS PITE
Ez a gazdag és krémes amerikai sütemény hagyományosan a napfényes Floridában őshonos key lime nevű zöldcitrom fajtából készül. Ha ilyet nem találunk, sima zöldcitromból is elkészíthetjük, így is pompás lesz.
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
225 g omlós keksz
125 g vaj
A töltelékhez:
400 g sűrített tej
4 tojássárgája
200 ml tejszín
2 zöldcitrom reszelt héja
100 ml frissen facsart zöldcitromlé
1. Először a pite tésztáját készítjük el. Törd apróra a kekszet sodrófa segítségével egy nejlonzacskóban, vagy használj hozzá robotgépet! Tedd át a morzsát a keverőtálba!
2. Olvaszd fel a vajat a lábasban alacsony hőfokon, majd öntsd rá a kekszmorzsára! Alaposan keverd el, aztán kanalazd át a pitesütő-formába, és nyomogasd le a kanállal úgy, hogy beterítse a forma alját, és alacsony szegélyt is alkosson végig az oldalán!
3. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, a gázt kapcsold hatos fokozatra! Tedd rá a formát a sütőlapra, süsd a tésztát tíz percig, majd vedd ki a sütőből! Vedd le a hőmérsékletet 170 fokra vagy hármas fokozatra!
4. Most a tölteléket készítjük el. Öntsd a sűrített tejet a mérőkancsóba, add hozzá a tojássárgáját, és kézi habverővel jól keverd el. Ezután keverd hozzá a tejszínt, a zöldcitrom héját és a levét is.
5. Óvatosan öntsd rá a tölteléket a megsült tésztarétegre és süsd még negyedórát!
6. Ha megsült, hagyd, hogy teljesen kihűljön, majd tedd a hűtőbe két-három órára! Ezt követően tálalhatod is!
PRÓBÁLD KI!
Tálaláshoz vágd fel a pitét szeletekre, a szeleteket pedig dekoráld egy-egy kanál tejszínhabbal és egy szelet zöldcitrommal!
ÖTLET
Könnyebb lesz kifacsarni a citromok levét, ha előtte kissé megpuhítjuk őket. Miután lereszelted a héjukat, tedd be a gyümölcsöt a mikróba legmagasabb hőfokon öt másodpercre!
PITA PIZZÁK
A mini pizzák tökéletesek suli utáni nassoláshoz éppúgy, mint szilveszteri összejövetelekhez – könnyen és gyorsan elkészítheted őket, a feltéteket pedig a végtelenségig lehet variálni.
HOZZÁVALÓK
8 pita
4 evőkanál paradicsompüré
2 db felszeletelt paradicsom
½ zöldpaprika megtisztítva és vékonyra szeletelve
4 db csiperkegomba felszeletelve
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 evőkanál szárított oregánó vagy fűszerkeverék
100 g mozzarella szeletelve vagy reszelve
1. Helyezd el a pitákat egy rétegben a grillrácson!
2. Kend meg őket paradicsompürével, a széleken egy centit kihagyva!
3. Pakold meg a pitákat a paradicsom-, paprika és gombaszeletekkel!
4. Kend meg a zöldségfeltéteket olívaolajjal és szórd meg a fűszerekkel!
5. A tetejükre tegyél reszelt vagy szeletelt mozzarellát, és grillezd a pizzákat, míg a sajt rájuk nem olvad! Azonnal tálald!
PRÓBÁLD KI!
A pepperoni, a sonka, a szeletelt lilahagyma és a szalámi is nagyszerű pizzafeltétnek. A mozzarella helyett használhatsz más sajtot is.
ÖTLET
Igény szerint készíthetsz kevesebb vagy több pita pizzát – egyszerűen hozzá kell igazítani a feltétek mennyiségét. Gyorsan rá fogsz érezni, hogy mennyire van szükséged!
Tetszett a cikk? Bejöttek a receptek? Szívesen tudnál meg többet új címeinkről? Itt olvashattok egy rövid ismertetőt. Találkozzunk 2016-ban!
SZUPERPROFI – Tanulj meg főzni 10 lépésben!
Alig várod, hogy átvedd az uralmat a konyhában, de még a kenyérvágás is nehezen megy?
Ez a könyv lépésről lépésre vezet be a főzés tudományába! Készülj fel: a késhasználattól a kenyérdagasztásig mindent meg fogsz tanulni! Ínycsiklandozó receptek, nélkülözhetetlen technikák és extra tippek várnak rád, és faragnak belőled szuperprofi szakácsot!
A jövő mesterszakácsainak és konyhatündéreinek első kézikönyve egy kis tapasztalatot, egy csipetnyi elszántságot és egy jókora adag lelkesedést jelöl meg a szuperséffé válás hozzávalóinak. Ha fogalmad sincs, hogy néz ki egy krumplinyomó, melyik lábos mire való, üsse kavics – a könyv tényleg az alapoktól kezdi. A 10 lecke során megtanulsz majd a késekkel bánni, hámozni és reszelni, aprítani és facsarni, pépesíteni és turmixolni, olajban sütni és dinsztelni, gőzölni és posírozni, grillezni és sütni, mártásokat és önteteket készíteni, habot verni, tésztát dagasztani – s közben a legistenibb fogásokkal örvendeztetheted meg családtagjaidat, barátaidat! Minestrone leves, sajtos pálcák, a legfincsibb limonádé, hummusz, marhahúsos taco, tócsni, csokimousse és répamuffin, ázsiai batyu és sajttal töltött krumpli – ropogtatnivalóktól főételeken át a desszertekig megtalálsz itt mindent. A receptek tehát a nemzetközi konyha alapfogásaiból merítenek, míg a könyv ezeknek a recepteknek a továbbgondolására is lelkesít, felvértezve a legfontosabbal, amire a konyhában szükséged lesz: önbizalommal és kísérletező kedvvel!
SZUPERPROFI – Forgass filmet 10 lépésben!
Leforgatnád végre a saját filmedet, de éppen nincs néhány millió forintnyi spórolt pénzed?
Nehogy ez visszatartson! Ebből a könyvből megtanulhatod, hogyan írj forgatókönyvet, tervezz storyboardot, forgass akár egy mobiltelefonnal, és sok mást is. Kövesd a könyv útmutatásait lépésről lépésre, és készítsd el első saját filmedet!
Biztos te is gondolkoztál már rajta, mi a titka a nagy filmrendezőknek. Gyakorlás, gyakorlás és sok-sok gyakorlás! Persze egy kis elhivatottság sem árt. De ezenfelül semmi ördöngösség nincs a dologban! Steven Spielberg például tizenkét évesen kezdte a filmezést a családi videókamerával, és önszorgalomból tanult meg forgatókönyvet írni. Ma már elég egy okostelefon, hogy jó felbontású felvételeket készíts. Nem árt persze némi tudást is elsajátítani a történetmondás vagy a képalkotás alapjairól, de ez a könyv átsegít téged a kezdeti nehézségeken. Magyarországon is számos független filmes kezdeményes alakult az elmúlt években, és egyre nő az online amatőr filmes szemlék száma is. A közösségi oldalakon keresztül rajongókat is toborozhatsz, internetes közösségek tagjaként építheted kapcsolataidat. A Forgass filmet 10 lépésben! ráadásul azt is megtanítja, hogyan légy magabiztos, hogy melyek a tervezés és szervezés elsajátítható képességei, valamint a társainkkal való hatékony kommunikáció alapjai! Hiszen a filmkészítés csapatmunka és önmegvalósítás egyben – nem lehetetlen, de kihívást jelentő, izgalmas feladat!